Inne

Wegańska dieta nie musi oznaczać braku słodkości

Istnieje kilka popularnych mitów, które mają rzekomo zniechęcać do przejścia na dietę wegańską, a słaba dostępność słodkich przekąsek i deserów dla wegan ma być jedną z nich. W rzeczywistości jednak nawet półki popularnych sieciowych sklepów mają kilka popularnych słodyczy, po które sięgają wszyscy, nie wiedząc zapewne nawet, że te są przy okazji wegańskie. Dość powszechne i prawidłowe jest przekonanie, że weganie nie mogą jeść dań zawierających w sobie chociażby żelatynę lub mleko albo śmietanę i masło. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek wegańskie słodycze bez cukru i pozostałych odzwierzęcych półproduktów, ale weganie doskonale wiedzą w jaki sposób zastąpić te składniki innymi. W sklepach natomiast nie brakuje produktów, które wcale nie zawierają żelatyny i innych składników pochodzenia zwierzęcego – zaliczają się do nich rozliczne popularne wysokoprocentowe czekolady, landrynki, niektóre wafelki w zależności od nadzienia czy gumy, żelki i batoniki.

Jak rozpoznać prawdziwie wegańskie słodycze bez cukru

Podstawą zawsze jest analiza składu, gdyż nawet towar zapakowany w sposób przypominający inne produkty z serii BIO czy EKO, wcale nie muszą mieć równie prostego i naturalnego składu. Ponieważ opakowanie i cały marketing wokół danej marki może skutecznie wprowadzać w błąd co do realnych walorów naturalnych danej przekąski jako wegańskiej, ratunkiem zawsze jest analiza opakowania i tabeli ze składem. To dzięki przeczytaniu zawartych tam informacji można realnie ocenić, czy mamy do czynienia z prawdziwie wegańskim deserem. Wegańskie słodycze bez cukru szczególnie często składają się w przytłaczającej większości z owoców – także suszonych, przetartych i kiszonych, a każdy z tych wariantów cechuje się szczególnymi walorami prozdrowotnymi.

Wegańskie “batony mocy” dla każdego

Tzw. “batony mocy” robią ogromną furorę wśród wszystkich uprawiających sport. Są idealną przekąską z uwagi na swoją świetną przyswajalność, doskonały wpływ na układ trawienia i zastrzyk kalorii, który pozwala bardzo aktywnie przejść sesję treningową. Takie wegańskie słodycze bez cukru wypiekane w kształcie batona składają się najczęściej z mieszanki cukrów występujących naturalnie w owocach jak banany, żurawina, wiśnie, śliwki itp. Łączy się je z różnego rodzaju otrębami czy płatkami i ziarnami, wpływającymi korzystnie na cały metabolizm i trawienie. Wraz z naturalnymi antyoksydantami z owoców i rozmaitym mikroelementom z czekolady, kakao lub miodu i orzeszków – dają nie tylko zdrowego “kopa” do większego wysiłku fizycznego, ale również oczyszczają organizm i pozwalają go skuteczniej modelować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *